ОТЗИВИ

 

<< назад <<

 

2500 българчета три дни свириха, пяха и играха на “Орфеево изворче” - blitz.bg


Здравейте г-жо Къшева,
живея и работя в гр. Козлодуй. Преподавам пиано и за втора година мои деца участвуват в конкурса. Изключително съм впечатлена от идеята и реализацията на конкурса. За нас пък е приятно да се похвалим със завоювания златен медал и две поощрения по пиано както и второ място по изобразително изкуство.
Желая ви всичко хубаво и догодина ще се видим пак!
С изключително голямо уважение

Здравка Николаева

 


С голямо уважение пиша това писмо!
Искам да Ви благодаря като майка на талантливо дете, което се представи блестящо на конкурса "Орфеево изворче" 2013. Организацията създадена от г-жа Дочка Къшева беше повече от перфектна. Аз съм от с. Михалково и за втори път идвам в Стара Загора.
Благодаря на Господ,че ви има. Бъдете благословени-изричам го с чисто сърце.
Г-жа Къшева заслужава повече от искреното ми признание и похвали. Конкурсът се проведе на професионално ниво.
Благодаря, че ви има.

уважение:Елена Бодурова

 


До
Иванка Сотирова
Зам.кмет по „Хуманитарни дейности”
Община Стара Загора
Гр.Стара Загора

ОТЗИВ ЗА КОНКУРСА „ОРФЕЕВО ИЗВОРЧЕ”

            С удоволствие искам да споделя впечатленията си от провелия се на 23-24 март  фолклорен конкурс „Орфеево изворче – 2013г.”.
Представителен фолклорен танцов състав „Добротица” и Детска танцова студия „Добрич” при Общински младежки център „Захари Стоянов” гр.Добрич участват за втори път в конкурса. Били сме и в други градове на фестивали, но това, което ни впечатли в гр.Стара Загора е много добрата организация. Оценяването и класирането беше направено много елегантно, без да се създават интриги. С това си обяснявам и желанието на много колективи да участват в конкурса. Също така регламента е освободен от всякакви задължителни елементи, което дава свобода на ръководителите на колективите да покажат най-доброто.
Фактът, че организацията се осъществява и с помощта на фондации, дружества и др., които подпомагат изявени колективи с парични средства и материални отличия, красноречиво говори за високото ниво на конкурса.
Заснемането по време на конкурса от телевизионни екипи също е част от добрата организация. Излъчването по телевизията ще допринесе за популяризирането на фолклора на България, както и за имиджа на съответния колектив.
И като Ви благодарим за всичко, споделяме,  че би било по-добре Гала-концертът  да се излъчи в залата, където се провеждаше конкурсът.

С уважение :
Александър Алекс
Главен художествен ръководител на

ФТА „Добротица” и ДТС „Добрич

 


ЗДРАВЕЙТЕ, ГОСПОЖО КЪШЕВА,
Много съм щастлива. Както каза проф. д-р Пл. Арабов, наистина събота беше един прекрасен празник за българския танц в Стара Загора, а предполагам, че и неделната шевица от музика, песен и танц е била също толкова пъстра и прекрасна. Ние сме със Сребърна Лира на Орфей. Чудесно!


ЖЕЛАЯ ВИ ПРЕКРАСНА СЕДМИЦА!

С уважение,
ДАНИЕЛА ДЕЛЧЕВА
Р-л на ТС "Акцент" - Хасково

 


Георги Петков: Много съм щастлив от високото ниво на представилите се на конкурса млади български таланти! Още повече се радвам на колегите, които неуморно се трудят за тяхното израстване!
Благодаря за оценката, която правиш. Много години си в журито и имаш възможност да наблюдаваш и оценяш изпълнителското равнище на участниците в конкурса. Всичко тове е плод на всеотдайността и голямата любов на колегите към децата и фолклора.
Nadejda Pavlova: Благодарим за превъзходната организация и високото ниво на конкурса!
Даниела Делчева: цветно кипяща танцова сцена, шевица пъстра от музика, песен и танц, истински празник на танца и неговите игралци
Дочка Къшева: Благодаря Ви за хубавите думи. Чувствам се силна, когато сте с мен.
Mihail Tsveov: Браво на организатори, участници, беше супер, радвам се че бях с вас

 


Благодаря Ви прекрасна госпожо!Вие сте невероятно добър човек и заслужавате всичко добро!
Толкова сте хубава и земна!
Благодаря,прекланям се пред хора, като Вас и много Ви уважавам!
Нека този конкурс да бъде вечен и предаван от поколение на поколение, защото българския фолклор никога няма да изчезне и изворът няма да пресъхне, а ще дава вечен живот и одухотвореността, която ни е помагала да оцелеем през вековете!

С уважение : М.Влахова

 


Б Л А Г О Д А Р С Т В Е Н    А Д Р Е С


Днес,в особено трудното време в което живеем, повече от всякога е нужно да възпитаваме младото поколение в любов и уважение към фолклора,към славната ни народопесенна традиция,защото както казва Илия Бешков „Народната песен е съвършената мярка не само за музикалността,но и за нравствената достатъчност и почтеност на човека.”
Знаем,че усетът за народната песен се развива от най-ранно детство и затова наш педагогически дълг е не само всестранно да разкриваме обаянието на народната песен,но и да засилваме интереса към нея,а тя живее и се развива посредством своите изпълнители.
Художествено-изпълнителската дейност,възпроизвеждането,още повече,когато е възприело форма на сериозна художествена изява е фактор с огромно значение по отношение на въздействието на народната песен както върху изпълнителя,така и върху аудиторията.Децата преминали известна подготовка като участници,не само обикват фолклора,но стават и негови най-ревностни популяризатори.
Особено сполучлива форма за поддържане на народопесенната традиция е конкурса „Орфеево изворче”.Благородните усилия на организаторите му,начело с Вас, г-жо Къшева – дълбоко познаваща фолклора и с верен усет за популяризирането на народната песен, успяха  да направят това явление в традиция години наред в новата фолклорна столица на България – Стара Загора. Съхраняването и предаването на българския дух и фолклор на децата и младото поколение има нужда от хора като г-жа Къшева и нейният екип. Нейният дух, ентусиазъм, организаторски и поетичен талант са пословични. Тази година тя издаде книгата „ДУХОВЕН ПРИСТАН” за историята и дейността на НМФС”Орфеево изворче” Изказвам моята и на  колегите си сърдечна благодарност и почит за ентусиазма и всеотдайността Ви!
Член съм на НМФС от неговото създаване и години наред участвам с деца в конкурса за народно пеене в първа възрастова група.      Най-големите ми притеснения винаги са били пътуването,както и часа за участие на децата.Обикновено тръгваме рано сутринта,за да пристигнем навреме.Тревогите ми са били къде ще се облекат децата,къде ще се разпеят и подготвят за представянето си на конкурса.Свидетел съм на трудната и отговорна задача на организаторите.Винаги нашата група,на най-малките,се е радвала на особено внимание и грижи,но все пак са били възможни всякакви трудности от организаторски характер.
Тази година съм впечатлена от перфектната организация и протичане на конкурса в ОДК гр.Стара Загора.
Да започна от публикуването в сайта на конкурса график за явяване на участниците.Всеки можеше да се ориентира за часа на своето участие и да организира пътуването,обличане на носии, разпяване.Квесторите бяха изключително любезни и компетентни да ни ориентират на място и да отговорят на въпросите ни.Нямаше струпване на много хора – участници и придружители.Атмосферата беше спокойна и предразполагаща за творчество.Залите за подготовка бяха топли и уютни,предвид студеното,ветровито време навън.Нямаше напрежение и неуредици.
От своя страна журито с много любов преди всичко към децата и фолклора стимулираше желанието на децата за най-добра изява.Всъщност в един момент забравихме,че сме на конкурс и се радвахме на споделената си любов към народната песен.Всички се оказа нужното внимание и награда за своя труд.Най-много се радваха децата наградени с златен медал с лирата на Орфей ,но удовлетворени и вдъхновени за още изяви бяха всички и аз мисля,че това е от изключителна важност за най-малките изпълнители.Имаше видеозаписи на всички изпълнения,но аз мисля,че би било чудесно ако се издават в специално издание на НМФС или поне най-добрите.
Всяка фолклорна област има характерни песни,които се отличават,както по интонация,така и по начина на пеене (маниера на изпълнение),който определя и стила на дадена фолклорна област.Много хора не правят разлика между мелодичните и изпълнителски особености на народната песен.Това е доказателство за непознаване на песенния фолклор.Добре би било децата да имат възможност  да слушат и научават народни песни и от други фолклорни области,още повече,че те са подбрани и много красиви,за да ги познават и обикнат.
А може би ще е добре да се избере песен на поредното издание на конкурса,която да научат участниците и да я отнесат като мил спомен от този прекрасен празник.
Съхраняването и предаването на българския дух и фолклор на младото поколение има нужда от хора като Вас.Поклон и Благодаря Ви!
08.04.2013г                       С уважение: Таня Халова, учител по музика

Гр.Плевен                                      в ЦДГ”Иглика”

 


РОДНА ПЕСЕН НАС НАВЕК НИ СВЪРЗВАУважаема госпожо Къшева,
от името на ръководството на НЧ ,,Просвета - 1903 г.,, гр. Бобов дол бихме искали да изкажем
своята благодарност за топлото посрещане, добрата организация и прекрасните мигове които преживяхме заедно по време на годишното отчетно събрание, творческа среща и празник в гр. Хисар на 06.10.2012 г. на която бяхме поканени за да бъдем приети като членове на ,,Орфеево изворче,,. Не можем да изразим с думи колко се радваме и сме горди, че ни приехте във вашите редици. На срещата в гр. Хисар всички ние видяхме, че се обсъждат и се вземат много важни решения за работата на НМФС. Щастливи сме, че има хора като Вас, от които да се учим и вземаме пример.
Вие госпожо Къшева сте жена с непреклонен дух, която е избрала верния път и вървите по него със сърце и душа. Ще се радваме много ако и ние заедно с Вас вървим по този път за да съхраним българският фолклор предаден от прадедите през вековете въпреки многото отговорности които ще ни съпътствуват.
Бъдете жива и здрава, все така усмихната и добронамерена. Нека тези ползотворни срещи да продължат и занапред.Не спирайте да работите Вие вършите много важни неща за младото поколение.
Знайте, че всички ние много Ви обичаме.

                                       Орлин Делибалтов
гр. Бобов дол
НЧ ”Просвета – 1903”


С нетърпение очаквах годишното събрание на НМФС "Орфеево изворче". Представях си повече от месец как ще се съберем отново приятели, много и малко познати, ще говорим, ще се посмеем,ще направим еудна незабравима вечер/както само ние умеем/! Когато разбрах, че срещата ни ще бъде отново в Хисар, не бях на себе си от радост!!!! Вярно е, не преувеличавам!
Дойде очаквания ден- 5 октомври. Пътувах рано сутринта от гр.Самоков до гр.Пловдив и после с влака до Хисар. Времето бе топло-същинско лято!Като слязох на гара Хисар, срещнах няколко от участниците в събранието и заедно се придвижихме до станцията, в която бе уредено да отседнем. През целия след обяд пристигаха от различни краища на страната ни учители, ръководители и други членове на НМФС. Срещите ми с всички бяха много радостни, емоционални, изпълнени с любов. Вечерта вечеряхме в ресторанта на станцията,говорихме за какво ли не....Отново времето бе малко за нашите разговори и смях!
На 6.10.2012 г. в 10ч. всички се събрахме в залата на ресторанта и събранието бе открито. Очаквах, че Дочка Къшева, председателката на съюза, ще прочете отчетния доклад и после ще поразсъждаваме върху него. За голяма моя, а и не само моя изненада, събранието протече по много различен начин от досегашните през изминалите години. Къшева прочиташе накратко информация по една от темите, а после говорихме, изказвахме се, давахме предложения, критикувахме даже някои точки и така докладът не бе скучен, а изпълнен с емоции и с полезни предложение и съвети към организацията и провеждането на конкурса, към лагера в Атия идното лято, към работата въобще в съюза. Нова изненада за мен бе и ритуала по приемането на нови членове в НМФС "Орфеево изворче". За първи път присъствах на такова тържествено и приятно посрещане с пита и мед на млади хора в съюза! Много приятно бе и честването на кръгли годишнини на някои от членовете на съюза-разбира се, че има и подаръци и всичко, както си му е редът.. Ползотворната ни работа бе възнаградена с поздравителен 40 минутен концерт от музикантите и певците на музикалното училище в гр. Пловдив. Успяхме даже да поиграем българско хоро в уж малкото пространство на ресторанта-той сякаш се разшири и събра всички играещи.! И така ние се събираме да отчетем едногодишната работа на НМФС и  така сме полезни за себе си и затова има смисъл да се събираме и по този начин да се зареждаме за новата година.  
И тази година имахме възможност да чуем магнетично представяне на новите книги на Елена Хайтова и Никола Гигов. Събранието/приказка/ завърши, а в ушите ми звънтяха думи и музика, пред очите ми играеха светлинки!!!Наложи са да изляза навън за няколко минути, за да успокоя емоционалното си тяло .След обяда имахме възможност 4 часа да опознаваме нови интересни исторически или приказни есенни кътове от малкия град Хисар.
Вечерта на 6.10. за пореден път показахме на гостоприемните ни домакини и на нас самите,как можем да се веселим, да празнуваме,да се радваме на съществуването и богатия живот на "Орфеево изворче"! До късно през нощта пяхме,играхме хора,танцувахме!!! Е, празнувахме и рождения ден на колежката от Карнобат Диана Велкова и още и още! Цяла нощ не спах от емоциите,които се бяха настанили у мен, но сутринта, когато тръгнах рано за София, не усещах умора, а само тъга по отминалите два вълшебни дни!Няма да скрия, че всеки ден се моля Бог да дава сили и търпение на всички, които допринасят повече или по-малко за това вълшебно "Орфеево изворче", та да продължава още дълго да го има и да сбъдва мечтите на хиляди български деца и възрастни любители на нашия фолклор!


Славейка Малинова
Гр.Самоков


Благодаря за прекрасния поздрав послучай 1 ноември! За мене е голямо щастие и чест ,че съм член на НМФС "Орфеево изворче" събрало толкова много Будители и радетели на българщината! Дано Вие и всичките ми колеги бъдете много здрави , все така вдъхновени и успеем да запазим духа си въпреки всичко!
Относно Хисар , за съжаление винаги ще се намерят "доброжелатели", които ще очернят и критикуват всичко хубаво!!
За мене срещите ни там са едно незабравимо преживяване. Това е единственото мероприятие където можем да се видим с повечето колеги и членове на съюза ни,да обсъдим проблемите,които срещаме при провеждането на конкурса,да дадем нови идеи и предложения, да обменим опит, да общуваме спокойно,човешки,без да бързаме да се прибираме веднага след отчета на дейността ни, да се забавляваме.
Не мога да разбера какъв е проблема да празнуваш с приятели и да отбелязваш юбилея си сред близки хора? Нима сълзите в очите на Диана от Карнобат и другите рожденници не бяха доказателство за прекрасните емоции?
Чест прави на хората, които в тези трудни времена намират възможност да организират подобно нещо!!!
Поклон пред енергията, ентусиазма , вярата и силата, с която вървите и водите по пътя на Будителите!
Нека Бог дава здраве, сили и живот на теб и семейството ти!
Много целувки и поздрави от сем. Несторови!


Здравейте г-жо Къшева,
Отговарям веднага на Вашия призив. На мен тези срещи в Хисаря много ми харесват, защото там е мястото, където се събираме и виждаме всички. Обменят се мнения. Има разговори. Тази година беше по-различно, в хубавия смисъл - бяхме на ново място, уютно и приятно. Беше ми много драго, че се приеха толкова нови членове, млади хора, и самият ритуал беше затрогващ с питката. Ето те ще доведат сигурно и нови идеи.
Като се погледне реално самите почерпки и софри са всъщност в събота вечер. Съвсем нормално е това. Лично на мен ми идват малко в повече четенията на г-жа Хайтова. Нали не ми се сърдите? Всичко друго е чудесно. Изпълненията на децата - също. Но все ги караме да чакат, струва ми се, че трябва по-добре да се направи разчет на времето.
Това е от мен.
Целувам Ви.
Биляна Стоева


Уважаема г-жо Къшева,
       За мен срещата беше с огромна полза, защото се запознах с много нови колеги със сходна на моята дейност, споделих идеите си и принципите на работа до момента, научих за техните методи на преподаване и организация на учебен процес. Видях какви проблеми има при съпътстващата ни работа и как бързо могат да се разрешат те, когато се работи в екип. И за да не бъде егоистично, ако всеки от нас си събере ползата и сложим един знак равно, то тогава ползата от такава среща е огромна за всички ни. Който си мисли че сме се събрали само да ядем и пием, да заповяда, другия път с нас, да пийне от работата, която отхвърлихме и да се чувства спокоен след това.
      Като забележка ще добавя личните си наблюдения, може би е необходимо изложенията, отчетите, докладите и честванията да бъдат по стегнати.
       В заключение бих препоръчал да има поне още една такава среща, непосредствено преди провеждането на конкурса 'Орфеево изворче", където да се изпрецизира организационната работа при провеждането на самия конкурс и така да се види от страни че той може да повишата нивото си година, след година.

К. Фиданчев


Уважаема госпожо Къшева,

Тази година за първи път като член на НМФС присъствах на годишното-отчетно събрание в Хисар.Това което изпитах не може да се опише с думи. Сега разбрах колко е важно това, за да се подобри организацията и провеждането на конкурса "Орфеево изворче". Всеки един от ръководителите сподели с какви трудности или пропуски се е сблъскал на самия конкурс, а това е много важно за да се избегнат за в бъдеще.
Тази година, като най-млад член на съюза, на мен се падна честта да приветствам с "добре дошли" новите членове на НМФС. Това са млади и ентусиазирани хора, които са се отдали изцяло на народната музика. Всички ние търсим, събираме и популяризираме стари,автентични и хубави народни песни от различни фолклорни области. На тези събрания имаме прекрасния шанс да споделим помежду си опита, събран през изминалата година. Смятам че тези сбирки са много ползотворни за всички нас.

Денислав Алексиев

 

ЗА ДА ПРЕБЪДЕ БЪЛГАРИЯ


Отзив във вестник ПОСРЕДНИК


Отзив във вестник ВСИЧКО ЗА СЕМЕЙСТВОТО


Уважаема госпожо Къшева,

Благодаря за топлите думи и прекрасното писмо!
Искам да Ви прегърна и целуна в знак на преклонение към труда и организацията на конкурса "Орфеево изворче". Колегите и децата с радост и надежда ще се включват всяка година. От конкурса отнасяме със себе си много любов, красота, радост, удоволствие и топлина.
Бъдете здрава ! Бъдете щастлива! Бъдете все така изпълнена с много енергия, любов, светлина и човещина!

С поздрав,
Галя Павлова - директор на ЦДГ № 9 "Пчеличка" гр. Добрич


Уважаема г-жо Къшева,

Бих искал да изкажа своята благодарност за прекрасните мигове, които преживяхме по време на XII-то издание на фестивала "Орфеево изворче" в град Стара Загора. За пореден път доказахте своя професионализъм в организирането на подобни мероприятия с такъв огромен брой участници. Искам да ви споделя, че емоционалният заряд, който натрупаха децата по време на подготовката за участие и на самия фестивал, доведе до невероятни педагогически резултати и огромна мотивация за бъдещи участия в други конкурсни и фестивални издания в страната.
От името на ръководството на 144 СОУ "Народни будители" и лично от мое име, искам да ви благодаря за многото грамоти и плакети, които, сигурен съм, заслужено присъдихте на нашите участници, предвид професионализма на подбраното от вас жури.
Благодаря и за предоставената ни възможност да представим дейността на училището ни на откритата сцена за всички жители и гости на град Стара Загора по време на фестивала, редом с много други именити състави от страната и чужбина.
Поднасям своите извинения, ако сме създали предпоставка за дезорганизация, предвид многото участия на всички наши формации - индивидуални изпълнители, камерни групи и ансамбли, на различни сцени, с кратко време между изявите.
С нетърпение очаквам бъдещи наши срещи, като преподаватели и фолклористи, и обмяна на творчески опит на нашите възпитаници. А до тогава имам удоволствието да ви поканя да станете член на нашата facebook група MUSIC GUILD 144 SOU NARODNI BUDITELI, където можете да следите и коментирате нашите изяви и постижения, както и да обменяме опит и съвети в нелеката, но приятна задача да приобщим децата към съкровищницата на родния фолклор.

С уважение:
Константин Фиданчев
144 СОУ "Народни будители"
гр. София, район Младост


Уважаема г-жо Къшева,
получихме Вашето благодарствено писмо, изпратено до нас - групата от град Тараклия, Р Молдова, взела участие в Международния музикално-фолклорен конкурс "Орфеево изворче-2012", Стара Загора, Р България. Писмото ви ни трогна и развълнува, даде ни нов импулс и нови сили да възраждаме българските традиции, да пеем българските песни, да следваме заветите на нашите прадеди, пуснали
дълбоки корени в земите на Бесарабия (сега Молдова и Украйна).
Желаем на Вас лично и на екипа Ви много здраве, щастливи и вълнуващи мигове, нови върхове и нови постижения във възпитанието и културното израстване на младото поколение, на децата - нашата гордост и нашето бъдеще.

Сърдечно: братя Димитър и Иван Боримечкови.
До нови срещи.
гр.Тараклия, Р Молдова.


„Орфеево изворче” – фолклорното богатство на град Стара Загора

        
Пролетта се събужда през месец март. Месец март ражда трепети, надежди и очаквания в хиляди детски сърца, отдадени на нашия български фолклор. За дванадесета поредна година град Стара Загора става музикална столица на България. Този прекрасен град в сърцето на Родината ни се превръща в притегателен център за творци, изпълнители и преподаватели, решени да покажат таланта и изкуството си на  седемте сцени на Националния Фолклорен конкурс „Орфеево изворче”.
       За пети път ние, Димана и Боян Боянови и нашите възпитаници от Школа по народно пеене при НЧ „Просвета-1903” гр. Бобов дол имаме уникалната възможност да бъдем част от феерия на звуци и багри.В конкурсните дни към залите на Дом на култуирата ,Драматичен театър и ОДЦ гр.Стара Загора се стичат потоци от пъстри носии от всички краища на страната.Ведрите лица на деца и юноши преобразяват всичко по пътя си. Слушам прекрасните гласове на певците, многогласието от гайди, кавали, гъдулки и тамбури и поемам бързо следваща глътка въздух,за да не изпусна нито един от фолклорните интонации около мен.Стремя се да не мигам, за да е все пълно окото ми с толкова красота. Аз зная, че това, което видя и чуя ще бъде моя духовна храна и стимул за работа и творчески търсения през следващите месеци,а може би до следващото издание на прекрасното „Орфеево изворче”. Децата се изявяват в три категории и шест възрастови групи, както за индивидуални, така и за групови изпълнения. Всеки солист очаква с нетърпение своите пет минутки среща с журито, време в което е изпълнител и творец. Възможността, която се дава на групите да мерят сили в автентичен, обработен фолклор, като камерни групи, народни хорове, словесен фолклор и обичаи е предизвикателство за всеки учител и художествен ръководител. Всяка сфера на изява е конкретизирана, строго регламентирана и поставя на равен старт всички участници.
         Изказвам своята огромна благодарност към  всички,които положиха много труд и усилие за перфектната организация на тазгодишното издание на конкурса. Осъзнавам колко трудно е да се изявят в два дни над 2500 участници, ако няма създаден ред и правила на изява.Осъзнавам колко много труд  полага екипа от щаба, който приема,обработва по раздели, жанрове,категории и възрастови групи, селектира, систематизира всички заявки и се прекланям пред труда им.Похвално е,че всички екипи от журитата имаха търпението и уважението да изслушат всички заявили участие. Имаше зали, в които конкурсът продължи до 22.00 часа. Благодаря на армията от квестори  и  секретари, които се постараха да създават ред и спокойна атмосфера за изява на всички. Позволявам си да изкажа тези благодарности като ръководител  подал  23 заявки за участие, от които 16 индивидуални  и  7  групови. Благодаря и за това, че по достойнство бе оценено всяко наше изпълнение, групово и индивидуално със съответните препоръки и похвали. Така всички ръководители правим равносметка за положения труд още в началото на годината и сме по-целенасочени и устремени в нови търсения и експерименти, изправяме се ние и децата ни пред нови предизвикателства в песенното и инструментално изкуство.
           Искам да благодаря на нашите прекрасни възпитаници,както и на техните родители,които отделят средства от бюджета си, за да подарят на своите деца три прекрасни дни на този конкурс.Благодаря, че имахме възможност да се изявим с концертна програма и на откритата сцена в градската градина, за да се усети атмосферата на празника от гражданите на Стара Загора. Благодаря на читалището като институция в лицето на председателя Орлин Делибалтов  и секретаря Величка Иванова, за безрезервната вяра в нас и огромната им отзивчивост в стремежа да облекчат финансово децата за всяка наша изява.
          Благодаря на чудесните колеги хореографи Бойко и Александър Седефчови, с които сформирахме силен работен екип и плод на нашия труд е  МФА” Разметаница”.
        За нас започва новият творчески сезон до следващото тринадесето издание на конкурса „Орфеево изворче”. Очаквам с нетърпение последните дни на март 2013 година, когато ще вляза отново с усмивка в импровизирания щаб в Драматичния театър в гр.Стара Загора. Гордо ще заявя повече участници от тазгодишните  и там, в дъното на залата ще срещна благия и обичлив поглед на г-жа Дочка Къшева, председател на НМФС и директор на конкурса „Орфеево изворче”. На нея желая от все сърце здраве, сили, вдъхновение и любов към великото дело, което прави, за да може още дълги години да бъде стожер на конкурса „Орфеево изворче” и да ни насочва по верния път, за да я следваме духовно и идейно в необятния свят на Българския фолклор.

    Нека да ни има  ВСИЧКИ  НАС – творци, изпълнители и наследници на ОРФЕЙ.

Димана Боянова


Огромное спасибо, многоуважаемая госпожа Дочка Къшева, за такое внимание и высокую оценку нашего творчества! Я благодарна судьбе и Богу, что встретила на своём пути таких замечательных людей и высокоталантливых профессионалов, как Вы и госпожа Снежана Колева. Мы очень надеемся и ждём новой встречи с вами.Мы сейчас готовимся к летней поездке к Вам на творческую дачу в "Атия". У нас к Вам небольшой вопрос : есть ли у Вас возможность сделать нам приглашение на летнюю дачу в "Атия" с печатью государственного учреждения или Министерства образования, или культуры, а то детям приходится платить по 50 евро за Визу в Болгарию? Я оплачу пересылку приглашения в Россию...Заранее Вам благодарна, госпожа Къшева!

Юлия Малявина, гр. Краснодар, Русия


Здравствуйте г-жа Къшева

На фольклорный конкурс "Орфеево изворче" в Старой Загоре(Болгария) я приехала из Одессы.Выступала в качестве концертмейстера, сопровождающей солистов. Мне очень понравилась организация конкурса вцелом. Интересно, что было много участников, все красивые, нарядные в национальных костюмах. Их можно было послушать, а также увидеть на улице, просто гуляющих по городу. Мне кажется в этот день город наполняется какими-то новыми красками, мелодиями, новой музыкой. Многих удалось послушать - довольно долгие выступления, но все интересны по своему. У каждого коллектива свой принцип и подача звука, но в этом весь колорит!! Также многие выступали с пением и танцами - отдельно или совмещенно. Болгары очень дружелюбный и доброжелательный народ. Как-то ассоциация возникает с названием "Солнечная Болгария". Я безумно рада, что предоставилась такая возможность поучаствовать в конкурсе "Орфеево изворче" и к тому же получить первую премию. Спасибо Дочке Къшевой (организатору конкурса) и всем принимавшим в нем участие.Надеюсь, что музыка Орфея будет звучат вечно в сердце каждого человека...

16.04.2012г                                 Галина Островерхая
г.Одесса                                                 /Катан/


Здравейте г-жо Къшева,
от името на децата благодарим за пореден път за популярния конкурс „Орфеево изворче”. Нека го има конкурса,за да се изявяват децата ни, нека Ви има и Вас и да пребъдат делата Ви, защото всички ние  - родители, учители и деца,можем да се гордеем с хора като Вас.

Галина, Кристиян и Хубавена Емилови
гр.Нова Загора


Димка Василева
Благодарим, госпожо Къшева! Да сте жива и здрава вие и целия екип, с който работихте неуморно, за да има наистина грейнали от радост очички. България има много талантливи деца и те трябва да обичат и изпълняват богатството ни - фолклора.


Велина Стайкова
Благодарим на професионалното жури и на целия екип от организаторите, които ни направихa съпричастни и щастливи от неповторимата фолклорна идилия.....!!!


Нови успехи на  сцените на конкурса „Орфеево изворче”


С нови 10 награди се завърна ДФГ „Средищка огърлица” от проведеното в гр. Стара Загора ХІІ-то издание на конкурса „Орфеево изворче”, организиран от НМФС „Орфеево извоче с председател Дочка Къшева, МОМН и община Стара Загора, 23-25.03.2012г.
Диплом и „Златна лира на Орфей” (медальон с образа на Орфей) грабна Бирсевен Емилова Стоянова – VІІ клас, ОУ „Ц. Церковски” в раздел „Словесен фолклор, хумор” за изпълнение на композицията от народна песен и разказ „Старият грамофон”. Тя се представи пред жури, в чиито състав бяха включени водещите на телевизионното предаване „Иде нашенската музика” по БНТ, канал 1 – Милен Иванов и Данаил Спасов.
Диплом и „Бронзова лира на Орфей” завоюва Гюнайдън Себайдинов Рустемов от същото училище – VІІІ клас за изпълнение на две добруджански песни – „Събрали се, Дойне ле” (бърза песен) и „Заблеяло ми агънце” (бавна песен). С изпълненията си той доказа, че добруджанци пеят от сърце и душа.
За втора поредна година обичаят, който представиха девойките от основното училище завоюва „Бронзова лира”. С „Пеперуда” те измолиха 2012г. да е дъждовна и плодородна. Една от участничките след получаване на наградата се пошегува: „Ние сме от Среди”ЩЕ”,т.е.  „Ще” бъде така, както показа обичаят – ситото застина с отвора нагоре, не се захлюпи след търкулването, което е знак за берекет”. Уникалното на групата бе, че в състава й са включени две деца със СОП, което не се отрази негативно на изпълнението на обичая.
Десислава Кутева – първокласничка, получи трета награда в раздел „Приложно изкуство” за богато декорираната украса от тесто сурвакница.
Две трети награди бяха отредени за художничките Севилен Енгин – VІІІ  клас и Живка Иванова Русева, които показаха уменията си по темата: „Народните обичаи в моя роден край”. Госпожица Русева нарисува „Сурвакар от Средище”, а г-ца Енгин – „Занаятът на баба – шивач”.
Сибел Емилова Стоянова представи 5 броя снимки на тема: „Фолклорът – минало и настояще” и също бе номинирана с трета награда.
Втората формация в състава в „Средищка огърлица” – „Гордостта на Средище”, включваща ученици от ПГМСС „Н.Вапцаров” се завърна с 3 „Сребърни лири на Орфей”. Едната за групово изпълнение на българска и ромска песен, а другите две за индивидуалните изпълнения на народни песни от Дженгис Метин Ибраим – Х клас и съученика му Гюнел Христов Колев.
След участието си в конкурсната програма „Средищка огърлица” има честа да открие концерта на откритата сцена в парка пред Драматичния театър в града на липите.
Благодарим на НМФС, който тази година ни даде максимална оценка и  удостои художествените ръководители Румяна Стефанова и Руси Стефанов  с Диплом за високи художествени постижения и подаръци от СБУ с председател Янка Такева, лично връчени от председателя на НМФС „Орфеево изворче” Дочка Къшева.
Всичко това дължим на прекрасната организация на целия екип, който работи неуморно и всеотдайно,за да има ред и дисциплина на конкурсните сцени. Всичко това дължим на директора на конкурса Дочка Къшева,която е локомотива на този конкурс.Всичко това дължим на обективните оценки на журитата с председател проф.д-р.Пламен Арабов от АМТИИ гр.Пловдив.
Младостта на Средище за пореден път представи уникалността и красотата си пред старозагорската публика и се завърна удовлетворена от успехите в родното Средище.

                                                                                  Р. Стефанова  


Уважаема г-жо Къшева,
И тази година, децата от ФГ "Веселина" към ЦИ гр.Благоевград , с радост тръгнаха за Стара Загора, за да се качат на сцените на "Орфеево изворче" - конкурс, от който в днешно време имаме огромна потребност. Утвърден конкурс, който непрекъснато се обогатява, развива и събужда интереса у децата към българския фолклор. За мен е важно да мотивирам тези деца да свирят и пеят с обич и желание. "Орфеево изворче" е мястото, което амбицира всеки да работи всеотдайно.
Плод на нашият труд са многобройните награди присъдени от най-изтъкнатите специалисти по български музикален фолклор. Щастлива съм, че най-малките певци и тамбуристчета от групата, които за първи път стъпиха на сцените на "Орфеево изворче", се представиха блестящо. С изпълненията си те доказаха, че достойно ще поемат щафетата от своите каки и батковци. Немога да забравя вълнението и емоциите, усмивките и грейналите от радост очи. Ето защо поднасям своята благодарност и поздрав към вас и всички, които направиха възможно реализирането на XXII-то  издание на НМФК "Орфеево изворче".

                                       С уважение:  В. Боянова,   р-л на ФГ "Веселина"


Поздравителен адрес на Президента


СИМФОНИЯ НА РОДОЛЮБИЕТО И ТАЛАНТА
На Благовец – „торнадо” от награди за „Средищка огърлица” от ХІ-я Национален детски конкурс „Орфеево изворче” с международно участие, 25 – 27.03.2011г. гр. Стара Загора

           

Перфектна организация; мобилизация и екипна работа на учителите членове на Националния музикално – фолклорен съюз „Орфеево изворче” с председател Дочка Къшева;прецизно журиране; достойно представяне на младите изпълнители на народни песни, обичаи, танци, наричания; инструменталисти; фотографи; художници, отразили върху платното народни обичаи от родния край; занаятчии; слънчев, топъл, усмихнат и гостоприемен град – Ст. Загора; удовлетворена публика; удовлетворени и щастливи участници, облечени в пъстроцветни носии. Това е ХІ-то издание на конкурса! Това е единадесетгодишна традиция! Това е конкурс „Орфеево изворче”!!!
Участието на детската фолклорна група „Средищка огърлица”, състояща се от две формации – „Бейбунарчета”(ученици от І – VІІІ клас в ОУ „Ц. Церковски”- с. Средище) и „Гордостта на Средище”(ученици от ІХ – ХІІ клас в ПГМСС”Н. Й. Вапцаров” – с. Средище). В този престижен конкурс и печеленето на награди също е традиция. Тази година фолклористите от Средище след като на 25.03. – Благовец сутринта ритуално изгониха змии, гущери и бълхи, присъстваха на официалното откриване на конкурса и мотивирани от силните родолюбиви слова на председателя на НМФС – Дочка Къшева и почетния председател – поетът на Родопа планина Никола Гигов по време на церемонията, се явиха в следобедните часове на конкурсните сцени…
И…изведнъж се завихри торнадо от награди: Първата: диплом, плакат, „Златна лира на Орфей”, запис в радио Стара Загора и парична сума 50 лв за груповото изпълнение на две добруджански песни от „Гордостта на Средище”(ПГМСС) в акомпанимент на солиста на БНР и БНТ акордеониста Стоян Дечев. Втората: Диплом и плакат „Сребърна лира на Орфей” за Гюнайдън Себайдинов (VІІ клас, ОУ”Ц. Церковски”). Третата: Диплам и плакат „Бронзова лира на Орфей” – грабнаха девойчетата от група „Бейбунарчета” за представяне на обичая „Връбница в Средище”. Четвъртата: Диплом за завоювано първо място във видеоконкурса „Децата и фолклорът” от група „Бейбунарчета”(ОУ „Ц. Церковски”) с филма „Кукерските игри – минало и настояще в Средище”; Петата: Отново злато! Диплам и плакат „Златна лира на Орфей” за Тамер Кязимов – индивидуален изпълнител но народни песни (ІХ кл., ПГМСС); Шестата: Диплом за присъдена втора награда и еднагадишна ежемесечна стипендия за Джингис Метин (ІХ кл., ПГМСС): Седмата: Второ място за Севилен Енгин (VІІ кл., ОУ „Ц. Церковски”). За представяне цикъл снимки „На чешмата”. Осмата: Диплом и плакат „Сребърна лира” за индивидуалния изпълнител на народни песни Ренай Рейхан (ІХ кл. ПГМСС), Деветата: Същият приз и за Селяйдин Мустафов – ХІ кл. в горепосоченото училище; Десетата и единадесетата: Две трети места за фотографи от ОУ „Ц. Церковски” – Севгюл Икнур – VІІІ кл. – поредица снимки – „Кукери в Средище” и Живка Русева – VІІ кл. – снимки от „Лазаровден в Средище, 2010 г.”. Торнадото се успокои с връчването на Диплом и плакет „Бронзова лира на Орфей” за Турхан Неджатинов – ХІІ кл., ПГМСС.
Равносметката в края на деня за Благата вест: 12 участия, 12 награди от най-престижния за участниците в „Средищка огърлица” и ръководствата на училищата в с. Средище фолклорен конкурс „Орфеево изворче”; удовлетвореност от заслужените награди; провокация за участие в ХІІ-то издание на конкурса; радост и повишено самочувствие у родителите на децата – участници и много усмивки, усмивки, усмивки…и адмирации за конкурса „Орфеево изворче”.

 

Румяна Стефанова, Руси Стефанов
(ръководители на ДФГ „Средищка огърлица”)НИЕ СМЕ БЕЗАПЕЛАЦИОННИ ФАВОРИТИ

           Отшумя големия Национален фолклорен конкурс с международно участие „Орфеево изворче” 25,26 27 март в гр.Стара Загора. Тази година се радваме на голям успех със своите 21 приза и затвърдихме своето челно място сред съставите в страната.За първа година Школата по народно пеене се представи с малка певческа група до 12 години. Малките певци откриха конкурса и изпълнението им бе удостоено със сребро.Голямата  певческа група и женска камерна група донесоха златни лири с изпълненията си, а мъжка камерна взе сребърна лира.В раздел „Народни обичаи” се представихме с обичая „Лазаруване”, отново злато. В същия раздел „ Ревю на народни носии”,момчетата представиха традиционно шопско облекло, а момичетата дефилираха с невестински носии от с.Мламолово. И тук завоювахме „Златна лира на Орфей”. Най- мащабната изява на МФА”Разметаница” бе в съботния ден в раздел „Фолклорни ансамбли”.Песен и танц се сляха в едно, а нашия селски мегдан накара публиката да потропва в такт с музиката. Духът и атмосферата на „Разметаница”завладя и другите състави – ансамблите от Варна, Добрич, Монтана, Несебър и др.
Ансамбъл „Разметаница” получи поредната Златна лира на Орфей за постановката „Веселие в Разметаница”, която е съвместен продукт на мен и съпруга ми Боян Боянов. Ние подадохме песенния материал, Орлин Делибалтов- председател на читалището, направи музиката, а танцово-композиционната постановка е дело на братя Седефчови.
От конкурсната сцена отиваме на откритата сцена в градската градина и когато ръководителите на танцовия състав Бойко и Александър Седефчови развяха българския трибагреник и заиграха шопско хоро, публиката заигра с нас. Орлин Делибалтов изуми журито в конкурсната програма, обявен е за виртуоз на акордеона и му връчват Златна лира на Орфей. Моника Христова взе и специалната награда – DVD плеър от председателя  и директор на конкурса „Орфеево изворче” - Дочка Къшева.  Има и още награди, ние станахме носители и на приза на кмета на Стара Загора  , проф. Светлин Танчев, а това е синтезатор, връчи ни се и Диплом за цялостно представяне на НЧ”Просвета”. Много репетиции, много труд и много награди.Радостта ни бе голяма, когато до Варна и Благоевград се нареди и нашия малък Бобов дол.
От страниците на в.”Вяра” изказваме своето възхищение и благодарност към г-жа Къшева, за огромния труд и усилия да реализира този конкурс. Тази прекрасна дама за пореден път сътвори истински фолклорен празник за всички нас. Ликуваха музиката и танца, а песента на Орфей изпята от хилядите деца на конкурса, огласи БЪЛГАРИЯ!     

                                                            Димана Боянова 

 Стефка Димитрова Дочка Къшева

И ние с моите деца бяхме на "Орфеево изворче" 2011. Прекрасна организация и чудесни резултати. Нека съхраняваме България!

 Nela Molova публикува на Вашата Стена.

Nela написа:
"Г-жо Къшева проведохте един от най-хубавите музикално фолклорни конкурси - "Орфеево изворче" в град Стара Загора , благодарни сме, че участвахме в него. Благодарим на вас , все още сме изпълнени с музикални емоции , пъстри багри и цветове .."

 Петко Танев 04 април 2011 г. в 06:50
знаете ли,с риск да ви досаждам...за мен народната музика,ФОЛКЛОРА НИ е нещо велико-убожавам го!!!той е този,който ме кара да се усмихвам дори,през трудни моменти,той е този който ме кара да живея,той този който ме кара да се гордея че съм БЪЛГАРИН!За мен Фолклора ни е като бистър ручай,от който тррябва да се пие,да се пие с пълни шепи и то най вече от подрастващото поколение.Няма нищо по-хубаво от това да видиш едно малко дете,облечено ж народна носиййка и да пее НАШИТЕ песни,които са като маниста,като едни бисерчета...ЗА това Ви поздравявам,че ни давате възможност да се изявим,да попеем на сцената на този голям и ВЕЛИК за мен форум,какъвто е "ОРФЕЕВО ИЗВОРЧЕ"Още веднъж Ви благодаря и дълбок поклон пред Вас!

 Петко Танев - Публикация на стена.
Петко написа: "А аз съм щастлив,че има такива хора като Вас,от които да се учим,от които да вземаме пример...за добро,красиво и възвишено!А докато Ви има ВАС и докато ни има НАС,по-младите ФОЛКЛОРА ни ще бъде и ще пребъде!"

Петко Танев 04 април 2011 г. в 09:38

Народната песен е лек,мехлем,балсам за душата....тя е тази,която ни е съхранила през годините на робсво...тя е тази която пази чист и буден духът на Българина....както се пее в песента на Верка Сидерова-Години,години усилни години...редум ли сте дошли,или сал ду мени...колко красиво казано,колко точно казано...аз обичам да казвам:ФОЛКЛОР,ФОЛКЛОР И САМО ФОЛКЛОР...ЛЮБИМА МОЯ МИСЪЛ Е:ИМА ЛИ ПЕСЕН,ИМА И ЖИВОТ...ИМА ЛИ ЖИВОТ ИМА И ПЕСЕН!Аз се събъждам с песен,ставам с песен,когато ми е най-тежко грабвам акордеона,засвирвам,попявам и ми минава,това е така,защото НАРОДНАТА НИ ПЕСЕН има лечебно свойство,тя омайва,тя омагьосва,но за да стане това,трябва да се докоснеш до нея,да я усетиш,да заживееш заедно с нея,да ти е като приятел...и получи ли се това,така човек ще има до себе си един верен и достоен приятел,който ще му помага,ще го успокоява винаги!Аз съм болен на тема фолклор, ОБИЧАМ ГО И НЯМА ДА СПРА ДА ГО ОБИЧАМ, ЗАЩОТО ТОВА Е НАШАТА ИДЕНТИЧНОСТ, ТОВА Е НЕЩОТОТО ПО КОЕТО СЕ РАЗЛИЧАВАМЕ ОТ ОСТАНАЛИТЕ!

 Здравейте, Дочка,
Nela Molova commented on Националният радиоконкурс "Млади фолклорни таланти" на БНР, 20.03.211 г. Публикация на стена.
Nela написа: "Благодарим г-жо Кършева , ние също много ви харесваме и смятаме че сте една голяма българка ,допринасяща много за съхраняването на българската народна музика и традиций. Слушахме ви С УДОВОЛСТВИЕ в предаването "Жива земя" на г-н Н.Чапански, ще участваме в "Орфеево изворче" - най-голямото събитие на месеца за малките ни певици." Участвахме в този престижен конкурс и Ви благодарим за всичко, което правите за децата.

 Здравейте уважаема госпожо Къшева!
Искам за поредна година да изразя своето положително отношение към тазгодишният национален детско-юношески конкурс ,,Орфеево изворче'' в гр. Стара Загора .
Аз и моите ученички изживяхме много приятни мигове изпълнени само с положителни емоции и вълнения. Успяхме отново да се докоснем до цялата красота и богатство на българския музикален фолклор и да бъдем част от него. Обменихме ценен опит се запознахме с наши колеги и връстници от цялата страна, борещи се за една и съща кауза, а именно да съхраним и популяризираме фолклорното наследство оставено ни от нашите предци и да докажем, че изворът е вечен и непресъхващ с изпълненията на тези прекрасни и талнтливи млади певци, инструменталисти и танцьори!
Искам да изкажа благодарности и към уважаемото жури, което оцени високо нашият труд и въпреки голямата конкуренция от 2000 учасника , ни възнагради с две ,,Златни лири на Орфей'' за индивидуално изпълнение на Миропка Хаджийска от 12 г кл. и дуетното изпълнение на Цветелина Вагалинска и Надежда Гоцева от 11 г. кл. и една ,,Сребърна лира на Орфей'' за индивидуално изпълнение на Цветелина Вагалинска от 11 г. кл. на музикалните паралелки към НХГ ,,Св.Св. Кирил и Методий'' гр Благоевград.
Надяваме се следващата година живи и здрави отново да имаме възможността да участваме на този престижен конкурс.

С уважение : Милана Влахова

 Стара Загора – 8000 години, част от вечността дошла в земите на Траките, населени от българи с орфеев дух.
ХІ Национален музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче” Стара Загора - малко е да се каже с думи, то трябва да се чуе, види и усети...
ІХ Национален музиклно-фолклорен фестивал на народното творчество в Стара Загора, детски вулкан от духовност и душевна чистота идваща от миналото, гарантираща българската уникалност в бъдещето.
Деца аплодират, пляскат и подкрепят други деца с омайващи, брилянтни гласове, неповторими ритми и изпълнения. Искрени и непотправени овации! Каква по-голяма гаранция за бъдещето ни от тях. Те, които създават и оценяват настоящето.
11 години на материална оскъдица и организационни трудности.
11 години орфеева извисеност и грандиозна, зашеметяваща, приемствена манифестация на българския фолклорен дух.
11 години и хиляди участници с усмивки, сълзи от радост, трогателна чувствителност от изпятото, изсвиреното и изтанцуваното!
Кой може да устои и направи това духовно постижение...министерства? ...институции..?...
...просто само една жена-родолюбка с непреклонен дух!
Госпожа Дочка Къшева!

Поклон!

Проф. д-р Павел Димов, дмн
Тракийски университет, Стара Загора

 Чист е изворът на народната ни песен, не пресъхва, не ще и пресъхне. Пия и ще пия от него, докато живея, докато мога да се напия на цялото това богатство, което блика от него. Пътниче, спри! Пий и ти и утоли своята жажда от непресъхващия извор на хубавата ни българска, неувяхваща, нестихваща народна песен!”

Г-жо Къшева,тази година за 1 път имахме възможността да се представим на този голям форум"Орфеево изворче",благодарим за топлото посрещане,за добрата организация...Нека има повече такива форуми,нека има повече такива фолклорни форуми...НЕКА ЗАПАЗИМ ФОЛКЛОРА НИ ЧИСТ!

Петко Танев- р-л на фолклорни състави НЧ ”Искра 1875”

етко написа: "Благодаря Ви от сърце!:))) За мен е голяма радост, че се запознавам с хора, като Вас!"

 Уважаема госпожо Къшева,

За поредна година „Орфеево изворче” събра най-талантливите деца на България. За поредна година попаднахме в чудния свят на музиката, танца, словото и багрите. Талант и красота, минало, настояще и бъдеще се преплетоха и сътвориха една чудна феерия от звуци, ритми и цветове.
Като ръководител на Фолклорна група „Веселина” поздравявам Вас и ръководството на НМФС „Орфеево изворче” за добрата организация и реализация на ХI издание на конкурса. Благодаря и на уважаемото жури, че трудът ни бе оценен по достойнство. Независимо от многото участници, конкурсната програма преминаваше спокойно, а журитата проявиха изключително търпение и обективност в оценяването.
Многобройните награди и отличия и учредените стипендии за III категория изпълнители са от особено значение. Това ще стимулира децата да работят още по-усърдно в изучаването популяризирането на българския фолклор. А ние, техните ръководители, ще продължаваме да ги възпитаваме в дух на обич и преклонение към народното творчество.    

С уважение: Веселинка Боянова

/Ръководител на ФГ „Веселина”/


Уважаема госпожо Къшева,
Моля, приемете искрените благодарности от целия екип на Младежки дом – Търговище за отличната организация на десетото, юбилейно издание на конкурса „Орфеево изворче”. Вие и вашия екип сте се постарали, независимо от многото участници, в залите и на сцените конкурсната програма да преминава спокойно и без напрежение и стриктно да се спазват часовете за участие. Това много ни помогна за нашето успешно представяне, защото групата ни наброяваше 52 деца, разпределени да се представят индивидуално; словесен фолклор; ансамбли и вокални групи. Благодарни сме и на журитата оценявали обективно всяко наше изпълнение.
С приятен спомен и искрени чувства на уважение и признателност към Вас и Вашите начинания, Ви благодарим още веднъж. Пожелаваме Ви здраве и бъдещи успешни и ползотворни издания на „Орфеево изворче”.

Благодарим Ви от сърце !

ЦМДИ ТърговищеУважаема госпожо Къшева,
като ръководител на Фолклорна група „Веселина” към Център по изкуствата – Благоевград и като член на НМФС „Орфеево изворче”, искам да Ви поздравя за успешното реализиране на Х юбилейно издание на НМФК „Орфеево изворче”.
Това е конкурс, от който в днешно време имаме огромна потребност, защото той събужда интереса на младите хора към издирване, изучаване и популяризиране на българския фолклор. Това е конкурс, който стимулира дейността на културните институции (каквато сме и ние – Център по изкуствата) при работата с детски фолклорни състави. За седма година ФГ „Веселина” представя ЦИ – Благоевград на националния конкурс „Орфеево изворче” и се завръща с многобройни награди, присъдени от изтъкнати специалисти в музикалния фолклор. За поредна година „Орфеево изворче” ни сърба с приятели и съмишленици от всички кътчета на страната и даде възможност на децата да покажат таланта и уменията си, любовта си към фолклорното ни наследство.
Благодарим Ви, че нашият труд бе не само забелязан, а и оценен. За нас бе чест да открием празничния юбилеен концерт и гала-концерта на лауреатите. Огромна радост бе, че реализирахме записи, с които ще бъдем част от юбилейния диск на „Орфеево изворче”. А връчването на юбилейните грамоти за принос и музикално-творчески постижения в областта на фолклора бяха оценка и приятна изненада за преподавателите и художествените ръководители на съставите.
Като наследници на неповторимо духовно богатство, ние сме длъжни да възпитаваме в младите хора любов към фолклорното ни изкуство, за да бъде то съхранено и предавано от поколение на поколение.
Уважаема госпожо Къшева, Вие и Вашият екип – ръководството на НМФС „Орфеево изворче” вече десет години очаровате с умението си да организирате този висок форум на музикалното фолклорно изкуство на България. Десет години, в които доказахте, че сте избрали верния път и вървите по него със сърце и душа. Знаем, че добрите резултати не се постигат лесно, затова ще се радвваме и занапред да бъдем заедно и да работим още по-усърдно и задълбочено.
Приемете пожеланията ни за здраве и дълголетие и нека всяко следващо издание на „Орфеево изворче” бъде по-добро от всички останали.

С уважение,
Веселинка Боянова и децата от Фолклорна група „Веселина”

09.04.2010г.
Благоевград


 

П О З Д Р А В И Т Е Л Е Н    А Д Р Е С
Ч Е С Т И Т    Ю Б И Л Е Й
Десет години, в които на нивата на духовността сеете семената на бъдещето.Вие сте неуморни адепти на Живата етика. Водени от мисълта, че културата е стремеж към Светлина, всеотдайно и с любов сеете семето на познанието а фолклора, за да можем ние Човеците да достигнем до Висшите истини и Мъдростта. Желаем много светлина по пътя на космополитната Ви мисия за единение на всички духовни и прогресивни сили.

9 април 2010 г.      Сдружение „Кварц-България”-Бургас    Председател: Гинка Караколева-Томова


 

Уважаема госпожо Къшева,
Искрено Ви благодаря за празника на душата, който ми подарихте, което чух и видях по време на фестивала "Орфеево изворче".
Възхищавам се на силата и начина, по който се справяте с цялата тази голяма и сериозна организация, в която имах удоволствието и отговорността да участвам.През тези три дни аз видях и усетих онази любов, с която Вие по завиден начин успявате да заразите хората около себе си и да запалите онова отношение към българския фолклор, което по право му се полага.
Специални поздрави от цялото ми семейство и специално от сина ми Христо- 6 годишен, който виждайки деца по телевизията, които пеят, свирят и танцуват винаги пита: " - Мамо, това децата на Дочка Къшева ли са?"
Прегръщам Ви силно и Ви желая, здраве, дълголетие и нови творчески успехи!

                                                                                              Светлана Дякова


Здравей,г-жо Къшева!Вчера ти пратих писмо, но не зная дали си го получила.Нещо бях сгрешила.Искам да те поздравя за чудесната организация на конкурса!Благодаря ти, че ми даде възможност да видя нещата как изглеждат отвътре -от кухнята!Отстрани човек може да види само някои недостатъци.Сега си дадох сметка колко труд, нерви и отговорности имаш около този конкурс.Прекланям се пред твоята всеотдайност, борбеност и упоритост!Единствено голямата любов към децата и към музиката могат да помогнат на човек да се справи с тази не лека задача!Радвам се, че около теб има млади хора, които те подкрепят и до теб рамо до рамо е твоята половинка- г-н Къшев. Бъдете живи и здрави!Нека Бог ви дарява със сили и нестихваща енергия ,за да продължавате това благородно дело!
   Благодаря ти за всичко!                   
   С уважение: Росица Иванова от
гр. Твърдица


Статия  „Младите посланици на България” във в.”Родово имение” от Екатерина Пейчева гр.Варна.
…..за девети път гр. Стара Загора се превърна в детска музикална столица на България. За девети път прозвуча музикалната емблема на конкурса – стиховете на Никола Гигов
Орфей е тук,като сълза и нота
Орфей е тук – въздишка и роса.
Мелодия и песен на живота,
стозвучие в родопски небеса
вплетени в Орфеевата пентатоника от Дочка Къшева,в изпълнение на младите наследници на Орфеевия дух – децата на България от с.Габровица и гр.Благоевград.
……..Организатор на конкурса „Орфеево изворче” е НМФС  с председател Дочка Къшева, която с невероятен ентусиазъм ръководи Националния детски фолклорен конкурс и Родопската Орфеева школа в с.Гела Смолянско. Благодарение на нейната неизтощима енергия и упоритост вече 9 години се извършва невероятно трудната работа по събирането на средства, координирането  провеждането на този прекрасен детски конкурс,който осиява с благотворната детска радост не само Стара Загора, но и цяла България.
……..Тази година нивото  на изпълнение беше толкова високо, че журитата се затрудняваха в определянето на победителите. Великолепното жури, което оценяваше камерните групи с председател проф.д-р Пламен Арабов от АМТИИ гр. Пловдив присъди първа награда на всички изпълнители…….Чаровната,много емоционална Снежана Колева,член на журито, както винаги с голямо внимание следеше изпълненията на децата,окуражаваше ги. Тя и Илка Димитрова от НР гр.София се опитваха а премахнат страха и напрежението на децата.
……Нека бъдат благословени децата на България и техните ръководители от НМФС”Орфеево изворче”,които ни даряват със светлата и радостна енергия на българското народно творчество. е са и ще бъдат истинските посланици на България в световната култура.

 


Разговор – интервю  за предстоящото Деветото издание на конкурса с предс. на НМФС „Орфеево изворче” Дочка Къшева от Елена Хайтова във в.”Вестник за жената” озаглавен „Да надвием Ада с музика”.
……След детския фолклорен конкурс се провежда Родопската Орфеева школа. Неин създател е изследователят на Орфей – поета Никола Гигов.Той изнася сноя Орфеев пентаграм – пет лекции,като сле всяка има музикални междучасия.На тази школа компетентно жури излъчва „Орфеонче”във възкресените древни музикални състезания „Орфеони”.
…….Деветото издание отново ще бъде грандиозно, с много участици. Нищо не може да се сравни с невероятното изживяване да видиш и чуеш на 2000 деца,които пеят и свиря на народни инструменти,акордеон и пиано, рисуват,танцуват и творят изкуство. И надвиват Ада с музика.


 

Уважаема госпожо Къшева, привет от ОБЩИНСКИ ДЕТСКИ КОМПЛЕКС - СУНГУРЛАРЕ! Изминаха около 10-тина дни от нашето гостуване и представяне на ГОЛЯМАТА СЦЕНА НА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ГР.СТАРА ЗАГОРА на 20 март, а в моето съзнание /надявам се и в спомените и съзнанието на нашите ученици, които участваха в конкурса/ остават колоритните български национални костюми, остават мелодичните български народни  песни, остават буйните български народни танци, изпълнени от нашите-български деца, "пили от извора" на българския фолклор във всичките му направления-песни,танци,обичаи...
Съставите на ОДК-Сунгурларе идват с голяма радост при Вас в Стара Загора всяка година!/ОДК-Сунгурларе вече за 9-ти път участва в този грандиозен форум на българщината/. Готвят се с голямо желание и с отговорност се качват на сцената на Драматичен театър-Стара Загора! А, за мен- като ръководител на ОБЩИНСКИ ДЕТСКИ КОМПЛЕКС - СУНГУРЛАРЕ, това е дълг и чест, това е израз на патриотизъм, на съхранение на обичаи, песни,танци от богата съкровищница на българската история, на българския бит и култура. Та, нали това ни е съхранило като народ и нац ия, та нали тези български шедьоври / тук вече говоря за "Излел е Дельо хайдутин"; "Рофинка е болна легнала" и още хиляди български песни и танци,обичаи/-създадени от българския гений," родили се" в сърцата на нашите прадеди- са трогнали съвременниците ни от цял свят , и сега изправят на крака с овации цели салони от зрители и любители на българското песенно и танцово изкуство. За мен,нашите песни и танци са ненадминати и едва ли има други с такъв магнетичен заряд!!!За мен н това наследство от гениални песенни творби, гениални обичаи ,танци Е ЕД НА МАГИЯ, КОЯТО ТЕ КАРА ДА СЕ ПРОСЪЛЗЯВАШ ОТ УМИЛЕНИЕ, ОТ ГОРДОСТ,ЧЕ СМЕ НАСЛЕДНИЦИ НА ТАКОВА УНИКАЛНО, БОГАТО НАСЛЕДСТВО, МАГИЯ, КОЯТО ТЕ КАРА ДА СЕ ГОРДЕЕШ, ЧЕ СИ БЪЛГАРИН!!! ГОРДА СЪМ,ЧЕ СЪМ СЕ ЗАПОЗНАЛА И С ВАС, ГОСПОЖО КЪШЕВА! АЗ НАВСЯКЪДЕ КАЗВАМ, КОГАТО СТАНЕ ДУМА ЗА СТАРА ЗАГОРА  И   НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС "ОРФЕЕВО ИЗВОРЧЕ", ЧЕ ТАМ ИМА ЕДНА МАЛКА ЖЕНА ПО РЪСТ НА ИМЕ ГОСПОЖА ДОЧКА КЪШЕВА, НО С ВЕЛИКАНСКИ , ПАТРИОТИЧНИ ИДЕЙ, НОСЕЩА В СЕБЕ СИ СИЛЕН ВЪЗРОЖДЕНСКИ ОГЪН И ЗАРЯД, НОСЕЩА В СЕБЕ СИ БЪЛГАРСКОТО, НОСЕЩА В СЕБЕ СИ ИСТИНСКОТО / ЗА МЕН БЪЛГАРСКИТЕ ШЕДЬОВРИ ОСТАНАЛИ ОТ ПРАДЕДИТЕ НИ СА ИСТИНСКИ, ЗАЩОТО СА НАДЖИВЯЛИ МНОГО ВЕКОВЕ,СЯКАШ СА НАДЖИВЯЛИ ВРЕМЕТО, ТЕ СА ВЕЧНИ!!!/. ГОСПОЖО КЪШЕВА, ЗА МЕН ВИЕ СТЕ ЕДИН ВЕЛИК ЧОВЕК И ПАТРИОТ, КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ НАРЕДИ ДО ВЕЛИКИТЕ ВЪЗРОЖДЕНСКИ БЪЛГАРИ, ВИЕ СТЕ С ЕДИН  СИЛЕН  БЪЛГАРСКИ МАГНЕТИЧЕН ОГЪН В ДУШАТА И СЪРЦЕТО СИ!ХВАЛА ВИ ЗА ИДЕЯТА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС "ОРФЕЕВО ИЗВОРЧЕ"!!! ОТ ТОВА ИЗВОРЧЕ  "ПИЯТ" НАШИТЕ МАЛКИ ДЕЦА И УЧЕНИЦИ, ЗА ДА СА И ОСТАНАТ БЪЛГАРИ, ЗА ДА Я ИМА НАШАТА ПРЕКРАСНА БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА СЪЩЕСТВУВА ТЯ В ХИЛЯДОЛЕТИЯТА!!! ХВАЛА ВИ, ГОСПОЖО КЪШЕВА!!! И ПОКЛОН.


СЛАВЧО ОТ с.ГОЛЕМО СЕЛО - 03.04.2009 г. 19:21:24
Това за мен е първият конкурс на който участвам с ШКОЛАТА ПО НАРОДНО ПЕЕНЕ гр.Бобов дол -Н.Ч."ПРОСВЕТА",с моите ръководители по-народно пеене:ДИМАНА И БОЯН БОЯНОВИ.
За втора поредна година аз участвам на "Орфеево изворче"-гр.Стара Загора и разбирам какво е да си изпълнител,който се бори да покаже какво е научил за изминалата година и да види дали нещо е постигнал като бъде награден в съответната възрастова група.Точно за това аз мога да се гордея с цялата школа защото наградените не са малко: ОСЕМ-ЛИРИ И ЕДНА СПЕЦИАЛНА НАГРАДА,КОЕТО АВТОМАТИЧНО НИ ПРАВИ ГРУПАТА С НАЙ МНОГО ОТЛИЧИЯ. Ще определя групата с една дума-НИЕ СМЕ №1


vanescheto - 26.03.2009 г. 14:33:33
Eeee tochno taka shopite sa si shopi.Super si prekarahme.........vurnahme se s mn nagradi i sme mnogo shtastlivi,tova ni dava stimol da produljavame da peem.


nikol4eto - 25.03.2009 г. 19:41:10
i nie se vr16tame ot tam ... s zlatna lira sme s kamernata grupa... na simkata s1m ot dqsno ... be6e strahotno izjivqvane tr1pkata ...emociqta... prejivqvaniqta... dori si namih mn novi priqteli... specialni pozdravi za PLOVDIV4ANITE ot SOU Liuben Karavelov koito sa strahotni hora.. abe kakvo da vi kaja 6opite i trakite sa si NAI-NAI !!!


mamatri - 23.03.2009 г. 15:36:14
На сцената на Синдикален дом видяхме едно блестящо изпълнение на деца от Варна, Търговище и др. Домакините, получили златната лира - ТРАЯНЦИ, скандираха неуморно, след тях се присъединиха и децата от Варна... Тази еуфория не се забравя...Впечатли ме, че местните печатни медии в Стара Загора не отразиха по никакъв начин заслужените награди на домакините. А ДЕТСКИ ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ "ТРАЯНЦИ" ПОЛУЧИ ГРАМОТА И ЗЛАТНА ЛИРА и децата и техните ръководители заслужават уважение за положения труд!


vselena.z - 23.03.2009 г. 15:22:42
ВПЕЧАТЛЯВАЩ КОНКУРС! ХВАЛА НА ВСИЧКИ, СЪХРАНИЛИ БЪЛГАРСКОТО! ПОКЛОН ПРЕД ВСИЧКИ РЪКОВОДИТЕЛИ, УЧАСТНИЦИ И РОДИТЕЛИ, КОИТО ДАВАТ ВЪЗМОЖНОСТ НА ДЕЦАТА СИ ДА СЕ ДОКОСНАТ ДО БЪЛГАРСКАТА ТРАДИЦИЯ!
Видя се, че сцената и залакта на Старозагорския театър бяха тесни да поберат желаещите... Жалко е, да не всеки желаещ успя да влезе и да се наслади на багрите от звуци...Б Р А В О на всички участници и организатори!


roditel - 22.03.2009 г. 21:58:09
I nie ot tam se vrastame i sme sred nagradeniete-dage imame zlatna lira na orfei. Minalata godina ne mogahme da se preborim no tazi godina grabnahme parvoto mjasto. Saveta mi kam nedovolnite roditeli e da se zamislat dali deistvitelno dezata im imat vazmognosti ili pove4e sa bolnite ambizii. Prestanete da nedovolstvate i da tarsite vinata v drugite a rabotete pove4e. Zastoto nie na6ata nagrada taka ja spe4elihme!!! Uspeh na vsi4ki i kasmet!!!


майка на участник - 22.03.2009 г. 21:44:54
Препоръчвам на организаторите да обръщат внимание на всеки,който иска да покаже таланта си,а не само да събират такса за участие.


Анонимен - 22.03.2009 г. 21:11:45
ХоХо от там са връщам ний па зехме 2 награда сребърна лира!!! :D сцената беше яка..
Привет,Дочка! Снощи се прибрах у дома от Ст.Загора.Докато пътувах с автобуса към Самоков,непрекъснато чувах в ушите си гласовете на децата,жените и мъжете,които имах късмета да чуя на конкурса"Орфеево изворче".После цяла нощ не спах,защото щом затворех очи,виждах феерията от костюми и светлината от лицата на танцьорите-малки и големи!Кънтяха звуци от песни ,гайди,тамбури.....!Улавях се,че пея наум познати песни....!Сутринта отидох в моето училище превъзбудена и във всички междучасия разказвах  на колежките ми за красотата,която чух и видях в двата дни на "Орфеево изворче"...А каква гордост изпитах,че моята България има страхотни таланти и си казах:Не е истина,че малките и младите българи не се интеренсуват от корена си,от историята си!Имах желание да натрия носа на онези,които съчиняват измишльотини за упадъка на българския дух!Благодарна съм ти,Дочка,че ми даде възможност да се почувствам участник в конкурса,като ме включи в организационния щаб ...Така удоволствието ми беше тройно-зрител,слушател,помощник...Възхитих се и на организацията на конкурса! 2000 певци,инструменталисти,танцьори бяха посрещнати,прослушани,видяни,оценени ,а най-добрите-наградени!И всичко това с най-голямо търпение и внимание от специалистите в журито във всички зали,от хората,които осъществяваха явяването на участниците на сцената и изпращането им по родните места...
Мога да пиша още много,Дочка,но все ще са суперлативи,а знам,че ти не правиш "Орфеево изворче",за да получаваш овации,а за да ВЪЗРАЖДАШ БЪЛГАРСКИЯ ДУХ! Дано сме живи и здрави да се видим в Гела м.юни и отново да чуя гласчетата на "славейчетата"!ПОКЛОН за всичко,което правиш ти и хората около теб!!!!
Славейка Малинова гр.Самоков


Във в. „Родово имение” за конкурса
1. Предварителна информация и програма на конкурса „Орфеево изворче” бр. № 11  Д.Къшева
2. „ Младото сърце на България”  бр.17  Ек.Пейчева поетеса гр.Варна.
„ в залата на Драматичния театър Стара Загора сборен детски хор изпя химна на конкурса по текст на Поета Никола Гигов  музика Дочка Къшева , председател на НМФС. Пълната с ентусиазъм председателка на съюза с прочувствени слова откри конкурса, Мария Динева, зам. кмет по културата Стара Загора прочете поздравителен адрес от президента на р.България Георги Първанов, А поета на Родопа планина произнесе своето слово „Орфей е повече музика, отколкото минало” Орфеево изворче е наше национално богатство, това е песенното бъдеще на България, а проф.д-р Пламен Арабов  предс. на журито на конкурса нарече „Орфеево изворче „ празник на духа……..”
3. „Орфееви лъчи над Стара Загора” във „Вестник за жената” бр.18  Елена Хайтова ,писател, журналист и „летописец” на НМФС. „Орфеево изворче” е национално духовно явление, то е съкровище на България. Като отприщена река потекоха изпълненията на децата едновременно в 5 зали. Преплитаха се детски гласчета със звуците на кавала, тамбурите, гъдулките, гайдите и тарамбуките …”
4. „ С Фолклора в сърцето” в.Извор” общ. Кайнарджа Силистренско Румяна Стефанова и Руси Стефанов.
5. Първо участие на ГАФ „Родопчанче” с.Търън Смолянско Мариана Чаушева.   „очаровани сме от града, организацията на конкурса и хората . Те се радваха на нашите автентични носии, питаха с възхищение от къде сме, снимаха се с нас в центъра на града до фонтаните, а това ни даваше самочувствие…….”


 

в.”Родово имение” за Родопската Орфеева школа
1. Програма за Родопската Орфеева школа бр.18  Д.Къшева
2. Предварителна информация за Родопската Орфеева школа и „Петото издание на Родопската Орфеева школа „Да надвием Ада с музика” бр.32  Елена Хайтова, писател, журналист.
„  тази година на V-то издание на Родопската Орфеева школа бяха дошли деца от цялата страна, но най-много се отличиха участниците от е Асеновград, Пловдив, с.Габровица Пазарджишко, гр.Казанлък, Твърдица
Благоевград, Пазарджик и др.Важен акцент в Родопската Орфеева школа бяха новите лекции за Орфей от Никола Гигов и древните музикални състезания „Орфеони”. Жури в състав с предс. Никола Гигов, Стефка Младенова, учителка по музика от гр.Хасково и госта на школата Драган Иванов, директор на училището в с.Звонци Западните покрайнини отново излъчи 5 Орфеончета на България: Ванеса Цветкова – 9г от гр.Казанлък, Гергана Палийска – 12г от с. Габровица, Десислава Колева – 11г Асеновград, Яница Боянова – 11г от Благоевград и Радосвета Иванова – 11г от гр.Твърдица. С вълнуващо слово Дочка Къшева представи новата книга на поета Н.Гигов „Трънен венец от рая”, изпя свои песни по стихове на Гигов. „Когато чета стиховете на Гигов – каза тя- у мен зазвучава музика”. Тук младите възпитаници на Родопската Орфеева школа усетиха със своите фини детски сетива, че има смисъл да се занимават с прекрасното песенно народно изкуство, защото само чрез него може да се надвие Ада…….             


До Председателя
на НМФС "Орфеево изворче"
гр.Стара Загора


Уважаема госпожо Къшева,
     Измина месец от провеждането на VIII национален фолклорен конкурс "Орфеево изворче", но впечатленията ни от него не избледняват. Въздействието на този конкурс, на който Вие лично сте инициатор и вдъхновител, а НМФС - организатор е изключително силно и възпитателно. В дните от 21 до 23 март т.г. той събра над 2000 деца от всички краища на България - от Видин до Бургас и от Силистра и Варна до Благоевград, Банско и Петрич. Вдъхновени от него, те показаха че не само обичат българската народна музика, българските песни и танци, но и с талант и умение могат да ги изпълняват. Три дни от сутрин до вечер, в концертните зали на Стара Загора звучаха бисерните песни и инструментални мелодии, виха се тежки македонски хора, вихрени шопски и северняшки сюити. Редуваха се изпълнение след изпълнение все с високо художествено ниво, вълнуващи, омайващи. Децата на България сътвориха един истински празник на българското народно творчество. Едно от малкото хубаво неща, които се случват в страната ни с благотворно въздействие, с висок възпитателен ефект. Всички, които имахме щастието да участваме в него, останахме впечатлени от чудесната организация, от вдъхновението на организатори и изпълнители, от родолюбивото чувство, което насищаше и атмосферата в гостоприемния тракийски град. Цареше добър, творчески дух, грееха усмивки, звучеше музика! VIII национален фолклорен конкурс беше явление в духовния живот на страната, явление с непреходно значение. Необяснимо защо, националните медии пропуснаха да го отразят. Би било добре БНР, БНТ, БТВ и другите ефирни кабелни телевизии да компенсират пропуснатото, като в поредица предавания поканят организаторите, членовете на журито и отличените участници  да разкажат, да покажат най-доброто от представеното на конкурса. Уверявам Ви, ще бъде удоволствие за зрителите и слушателите, а за децата участници - още едно поощрение.
    Уважаема госпожо Къшева, инициативата, последователността и усилията на НМФС "Орфеево изворче"  за реализацията на осемте издания на конкурса е повече от похвална. Подрастващото поколение на България има нужда от красотата и мъдростта на народното творчество. То ще формира ценностната му система и ще съхрани националната му идентичност в многоликото Европейско семейство. И приносът на НМФС "Орфеево изворче" в това отношение, тепърва ще се оценява.
    Приемете благодарността на ръководителите и децата от ФГ "Веселина" при ЦИ гр. Благоевград, които ежегодно участват в този неповторим български фолклорен форум.
                                                   
С уважение: Веселинка Боянова
и Катина Кюрова


 

Здравейте г-жа Къшева,

пише Ви Енгюл Бачкова. От името на училищния фолклорен ансамбъл и лично от мое име Ви изказвам сърдечни благодарности за предоставената нова възможност за изява на нашите таланти. Обществеността на Борино посрещна с голямо въодушевление спечелената от ансамбъла ни престижна награда -
"Златната лира на Орфей", за представянето на обичая "Родопска сватба".
Изготвихме кратка информация за участието и представянето ни във Вашия
конкурс. Изпращаме Ви я като считаме, че по този начин поне малко допринасяме за популяризирането на "Орфеево изворче". Подобна дописка беше изпратена и до смолянския вестник "Отзвук".
Надявам се, че и занапред ще работим заедно в името на българския фолклор.

С поздрав: Енгюл Бачкова


2000 деца на “Орфеево изворче”

Детската група “Пъстренец Junior” и камерно-вокална формация “Торлашки напеви” от Монтана бяха наградени със Златни лири на VІІІ Национален фолклорен конкурс с международно участие “Орфеево изворче” – Стара Загора. Възпитаниците на Асен Асенов към Общинския младежки дом спечелиха приза в конкуренция с още 42 детски групи за автентичен фолклор. Оценяваше ги жури с председател проф. д-р Мария Самоковлиева. Те се представиха с две торлашки песни, тъй като статута на фестивала изисква децата да изпълняват творби от собствената си етнографска област. Учениците на Цветан Цветанов от ГПЧЕ “Петър Богдан” пък впечатлиха журито с председател проф. д-р Пламен Арабов с чудесните изпълнения на обработен фолклор в раздел “Народни хорове”. Те се пребориха за първото място с още 10 формации, благодарение на майсторството, с което изпълниха “У градинку лобода” – обработка Коста Колев, и “Ерген деда” – обработка Петър Льондев. С висока стойност е и Сребърната лира, която им бе присъдена в раздел “Камерни формации”. Също с втора награда бе удостоена и малката солистка на “Пъстренец Junior” 11-годишната Бетина Първанова. В надпреварата взеха участие и децата от групата за автентичен фолклор “Прилепче” към ОДК – Сунгурларе, които спечелиха Бронзова лира.
В престижния конкурс “Орфеево изворче” взеха участие около 2000 деца от цяла България и от Западните покрайнини. Числено преобладаваха младите фолклорни таланти от североизточната и югоизточната част на страната. Най-много награди бяха присъдени на възпитаници на училищата с разширено изучаване на музика в Бургас и Варна.
Миналата година Министерството на образованието и науката отпусна 54 стипендии за отличени индивидуални изпълнители в Националния фолклорен конкурс “Орфеево изворче”. Тази година фестивалът се проведе от 21 до 23 март. За четвърти пореден път домакин на фестивала е Стара Загора, а почетен патрон е кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев. Стипендиите се дават за носителите на първо, второ и трето място в три възрастови групи (8-16 години) в категориите “любители” и "професионалисти" (без музикалните училища с национален статут).


Здравейте уважаема госпожо Къшева!

Пише Ви Милана Влахова-Илкова от Благоевград, учителка в НХГ Св. Св. "Кирил и Методи". Искам специално да изкажа моята благодарност към Вас за добрата организация на този изключителен конкурс "Орфеево изворче" от който моите ученички и аз се заредихме с много положителни емоции. Специални благодарности и към журито! Тези две прекрасни жени, които високо оцениха моята работа и изпълненията на ученичките ми, като присъдиха първи награди на Златина Методиева и Миропка Хаджийска и поощрителна на Екатерина Бучинска. Бих искала да знам двете имена на дамите от журито, защото не можах да се запозная лично с тях.Ако може също така да ми обясните защо след като имаме първи награди няма ученичките да получат целогодишни стипендии
Бъдете жива и здрава, всичко най-добро!
С уважение: Милана Влахова-Илкова.


УВАЖАЕМА  ГОСПОЖО  КЪШЕВА,
ПРИВЕТ ОТ ОДК - СУНГУРЛАРЕ! ИСКАМ ДА ВИ БЛАГОДАРЯ СЪРДЕЧНО ЗА ВАШЕТО РАЗБИРАНЕ /СПРЯМО НАШАТА ФОЛКЛОРНА ГРУПА/ , ОЦЕНЯНЕ И ДОБРИТЕ ДУМИ, КАЗАНИ ЗА НАС! ЗА МЕН ВИЕ СТЕ БУДИТЕЛЯ НА ХХ! ВЕК! ВИЕ СТЕ ЕДНА ПРЕКРАСНА ЖЕНА, СЪХРАНИЛА В СЕБЕ СИ БЪЛГАРСКИЯ ОГЪН,  ОГЪНЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ , БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР!!! ВЪЗХИЩАВАМ ВИ СЕ! ЖЕЛАЯ ВИ МНОГО ЗДРАВЕ, КЪСМЕТ, ЩАСТИЕ! ДЕРЗАЙТЕ! ИЗПРАЩАМ ВИ И ЧАСТ ОТ ЕДИН МОЙ СТИХ!
"ДА! ВСИЧКО В НАС
И КРАЙ НАС - С НАС ОТМИНАВА
КАТО СЯНКА, СТОПЯВАЩА СЕ В МРАКА!
НО ВСЕ ПАК ТРЯБВА ДА ОСТАВИМ
НЕЩО НА ЗЕМЯТА!
ТРЯБВА! МАКАР И ДА НИ НЯМА!"

ПРИЕМЕМЕТЕ МОИТЕ ПОЗДРАВИ И ПОКЛОН НА ЖЕНАТА С ВЪЗРОЖДЕНСКИ ИДЕЙ!ПОКЛОН!!!
С УВАЖЕНИЕ И БЛАГОДАРНОСТ: ПЕНКА ПЕТРОВА - ДИРЕКТОР НА ОДК - СУНГУРЛАРЕ


Г-жо Къшева,
пиша Ви от вестник "Аз Буки". Поддържам добри контакти с Пенка Петрова, директор на ОДК - Сунгурларе, която е изключително вдъхновен човек и родолюбец. Тя "не ме оставя на мира" за талантливите деца на нейния град, но не само това.Всяка година ме подсеща и за;Орфеево изворче", защото знае, че съм с отворено сърце за такива инициативи. Търсих информация за конкурса тази година, намерих отчасти в интернет, търсих Ви и по телефона, но сте много заета, затова Ви пиша и Ви изпращам това, което успях да оформя като материал. Взех и снимки от сайта на община Стара Загора. Много ще съм Ви благодарна, ако прочетете малкия текст и добавите и Ваше мнение. Извинявам се, ако има някоя грешка. Материалът ще бъде публикуван в текущия брой, затова бих се радвала, да го получа обратно на същия имейл до утре, 14 часа,или най-късно до обяд, понеделник. Извинявам се за безпокойството и се надявам, че ще дойде време, когато ще можем да направим нещо много по-голямо и съдържателно за цялостната Ви дейност. Благодаря Ви предварително.
Филипинка Бондокова


 

Училищният фолклорен ансамбъл  „Борино”
 завоюва „Златната лира на Орфей”

На 21.22 и 23 март 2008 г. в гр. Стара Загора  се проведе VIII национален фолклорен конкурс „Орфеево изворче”. На конкурса се явиха  около 2000 самодейци и професионалисти от цялата страна. За три дни гр. Стара Загора се превърна в център на младостта, творчеството и красотата.
Конкурсът се организира от Националния музикално-фолклорен съюз на учителите по музика с председател г-жа Дочка Къшева.
Авторитетното жури се председателстваше от проф. Пламен Арабов, г-жа Самоковлиева, почетен член беше г-н Никола Гигов.

 

Учениците от СОУ „Никола Вапцаров” – с.Борино също взеха участие на конкурса. Децата на Борино участват за четвърти пореден път. До сега са удостоявани с III-та награда в раздела за автентично пеене. Миналата година бяха наградени с II-ро място. Тази година завоюваха престижното I-во място  -  диплом и плакет „Златната лира на Орфей” – за представяне на автентичен фолклор.

С много талант и вдъхновение Училищният фолклорен ансамбъл представи   фолклорната постановка „Родопска сватба”.


            Ансамбълът е създаден по националната програма на МОН „Училището – територия на учениците” в модул за развитие на извънкласните дейности. Наименованието на проекта е: „Да съхраним фолклорните обичаи и традиции в родния край”. По реализацията на дейностите от проекта работят екип от учители от училището в Борино, с ръководител г-жа Енгюл Бачкова  (музикален педагог) и координатор – г-н Зекир Велиев (учител по история и география).

 

По линия на проекта са реализирани дейности, които целят активизиране на интереса на учениците към местния фолклор, традиции и обичаи. С тяхното активно участие е организирана малка етнографска сбирка от местни носии и предмети на бита в училището. Предстои провеждането на семинар под надслов „Фолклорът – синкретична цялост”, както и издаването на едноименен сборник с песни и обичаи от Борино. Предвиден е  голям фолклорен празник през месец май.
            Дейностите по проекта целят за пореден път да покажат, че в Западните Родопи живее будно и родолюбиво население. Връщайки се към корените на миналото се стремим да възродим духа на толерантност, добронамереност и колорит, характерни за родопското население.


<< назад <<